Onze mensen

Jan van Dijk

Transportplanner
Toen ik de transportsector instapte, wilde ik graag chauffeur worden.

Allround functie in de transportplanning

Onze planner Jan van Dijk vertelt over zijn werk en ervaringen bij Bakker Transport & Warehousing. Oorspronkelijk wilde hij vrachtwagenchauffeur worden, maar hij koos toch voor een breder georiënteerde opleiding in transport en logistiek. Inmiddels heeft hij een allround functie in de transportplanning en is hij verantwoordelijk voor het gehele traject van orderinvoer tot levering bij de klant. Lees hoe Jan zijn werk bij Bakker Transport & Warehousing ervaart en hoe je dag als planner eruit ziet!

Hoe ben je bij Bakker Transport & Warehousing terecht gekomen?

Vroeger wist ik niet precies wat ik wilde worden. Uiteindelijk koos ik voor de richting transport. Toen ik de transportsector instapte, wilde ik graag chauffeur worden. Ik was nog erg jong toen ik begon aan het MBO en eigenlijk te jong om toegelaten te worden tot de chauffeursopleiding. De school adviseerde mij daarom om de opleiding Manager Transport en Logistiek te volgen. Op die manier zou ik niet alleen alle theorie van het chauffeursvak leren, maar ook breder worden opgeleid.

Ik volgde de opleiding Manager Transport en Logistiek aan het Friesland College. In mijn laatste jaar liep ik stage bij een kraanverhuurbedrijf, waar ik ook op de planning werkte. Mijn stagebegeleider van school vertelde me dat ze bij Bakker Transport & Warehousing een assistent planner zochten. Ik solliciteerde en zo kwam ik in gesprek met Nic Bakker. Slechts twee weken later kon ik beginnen als assistent-planner!

Dit was in het begin best spannend voor mij. Ik had tot dan toe alleen ervaring opgedaan tijdens stages, en dit was mijn eerste echte baan op de planning.

Direct goed terecht gekomen met je eerste baan dus! Wat houdt jouw functie als planner bij Bakker Transport & Warehousing precies in?

Ik heb een allround functie in de transportplanning, waarbij ik verantwoordelijk ben voor de volledige cyclus van het invoeren van een order tot de levering bij de klant. ’s Ochtends start mijn dag met het bijwerken van alle communicatie die ik gemist heb sinds het einde van mijn vorige werkdag. Omdat veel klanten in ploegendienst werken, gaat het werk tot laat door en beginnen ze vroeg. De eerste prioriteit is dus om de e-mails en appjes van klanten en chauffeurs bij te werken. Daarna ga ik aan de slag met het invoeren van de opdrachten die in de e-mails staan.

Een nieuwe order begint wanneer de klant iets bestelt, wat meestal telefonisch of per e-mail gebeurt. Vervolgens maken wij een opdracht aan die in ons transportmanagementsysteem terechtkomt. Hier wordt het omgezet in een werkorder voor een chauffeur, waarna we een chauffeur inplannen voor deze opdracht.

Ook het in- en verkopen van transportopdrachten behoort tot mijn takenpakket. Dit gaat vooral over opdrachten die niet helemaal bij ons passen, of die we op dat moment niet kunnen uitvoeren. We willen dit dan wel graag verzorgen voor onze klanten. In dat geval besteden we dit werk uit aan andere bedrijven. Het komt ook voor dat er vrachtwagens ergens zonder vracht staan. In dat geval zoeken we een lading voor deze vrachtwagens zodat ze niet leeg terug hoeven te rijden. In drukke periodes is dit vrij eenvoudig, maar in rustigere tijden in de transportwereld moet je soms goed zoeken naar een nieuwe lading

Waarom vind jij het leuk om bij Bakker Transport & Warehousing te werken?

Als planners zijn we de spil in het bedrijf. We hebben korte communicatielijnen met iedereen en met de beschikbare mensen en middelen proberen we iedereen tevreden te stellen. Het is een leuke puzzel en daardoor is geen dag hetzelfde.

Bovendien houd ik van het menselijke aspect van het werk. Even een praatje maken met de chauffeur, bijvoorbeeld wanneer ze aan de balie staan. Maar ook als er iets aan de hand is, kunnen ze bij mij aankloppen; ik sta graag voor ze klaar.

Ook het opbouwen van relaties met klanten vind ik leuk. Het onderhouden van contact en het bouwen aan een sterke relatie die voor beide partijen waardevol is. Dit levert soms leuke situaties op. Een tijdje geleden hadden we wat problemen met vrachten die niet klaarstonden bij een klant, waardoor de chauffeurs moesten wachten. Hierdoor ontstonden er problemen met de planning. Toen we dit samen goed hadden opgelost, kregen we van de klant een taart met een foto van een Bakker-vrachtwagen als bedankje.

Wat zijn voor jou de hoogtepunten die je hebt meegemaakt sinds je bij Bakker Transport werkt?

In 2018 ben ik een dag mee geweest op een rit naar een levering voor een groot cruiseschip in Bremen. Het was heel leuk en indrukwekkend om eens op zo’n locatie te kunnen kijken. Een geweldig uitstapje!

Ook alle feestjes zijn geweldig! De bedrijfsfeestjes zijn altijd perfect georganiseerd met goede muziek, gezellige mensen en goed eten en drinken.

Wil jij planner worden?

Ben jij enthousiast geworden van het verhaal van Jan? Bekijk onze openstaande vacatures!